TUSSEN ZEE EN ZAND


In de ingewikkelde dans tussen mens en natuur zijn weinig domeinen zo nauw met elkaar verweven als onze relatie met de zee, het zand en het klimaat. Als we naar de uitgestrekte oceaan en het zand onder onze voeten staren, worden we herinnerd aan de kwetsbaarheid van deze omgeving in het licht van klimaatverandering.Tussen Zee en Zand


Artists
Curator
  • Karl Karlas

Photography
  • Jaimee Korbee

On show from 31.05.24 to 22.06.24

Tussen Zand en Zee is een duo presentatie van Annelieke Rovers en Karl Karlas. Samen brengen de kunstenaars de Zeeuwse kust & kunst naar Leiden. Beide volgde in 2023 een artist in residence programma in Zeeland en raakte geïnspireerd door de zee en het strand op het eiland Schouwen-Duiveland.
ANNELIEKE ROVERS

Annelieke Rovers is een interdisciplinair kunstenares. Haar werk omvat verschillende aspecten van kunst, waaronder glasontwerp, installatiekunst en scenografie. Natuur, technologie, kunst en filosofie gaan een dialoog aan in haar werk, waarbij ze analoge en digitale technieken combineert. Ze is gefascineerd door de grootsheid en complexiteit van de natuur en probeert deze schoonheid te omarmen in haar werk, terwijl ze tegelijkertijd de rol van de mens daarin benadrukt.
Vloeiende Verstilling, 2023

De sculpturen richten zich op de relatie tussen mens en water, waarbij het eiland Schouwen-Duiveland als uitgangspunt dient. Op het eiland is duidelijk zichtbaar hoe wij als mensen de natuur onder controle houden. Of zijn wij als mensen ondergeschikt aan de natuur, ondanks onze greep op de natuur? De vraag is wie uiteindelijk controle heeft over wie.


Onderzoekers hebben ontdekt dat zand rimpelingen, bewaard in fossielen, waardevolle inzichten bevatten over het klimaat uit het verleden. Annelieke heeft met behulp van 3D-scans de hedendaagse patronen vastgelegd en deze gecombineerd met lokaal zand om zo een deel van het eiland in glas te vereeuwigen.

Van zowel Annelieke als Karl zijn twee verschillende werken te zien die ontstaan zijn naar aanleiding van deze werkperiode. Met een primeur voor TROEF want tijdens deze expositie gaat videowerk  . . . - - - . . . (SOS) van Karl Karlas in première!
KARL KARLAS

Karl Karlas (1991) onderzoekt de verhouding tussen mens en natuur. Door artistiek onderzoek probeert hen de grenzen tussen deze ogenschijnlijk verschillende domeinen te laten vervagen.

Karlas is daarnaast gefascineerd door het verstrijken van de tijd, de sporen die dat nalaat en de verandering die het teweegbrengt bij beiden. Centraal in diens praktijk staat daarom het gebruik van overgebleven materialen, afkomstig van zowel mens als milieu.Bubble Level, 2023

Voor deze installatie heeft Karlas zeewater en zeewier gevangen in glazen potten. Het lijkt op een experiment en dat is het ook. Het stuk hout dat de potten verbindt is op exact het juiste formaat gemaakt. Wanneer ze droog zijn kunnen de potten van elkaar, maar zodra het hout het water opzuigt, zet het uit en worden de potten aan elkaar verzegeld. Ook bestaat de kans dat het hout zoveel uitzet dat het de pot doet breken omdat water onderhevig is aan thermische uitzetting; water zet uit door een stijging in temperatuur. In de houten kurken zit een gat waardoor het water kan druppelen als een zandloper.

Natuurlijk zullen beide kunstenaars er op de opening zijn om over hun werken te vertellen.Tussen Zee en Zand is te zien van 31.05.2024 to 22.06.2024. Many gratitudes to the artists for being part of this exhibition.

Middelstegracht 87 Leiden, the Netherlands