Whether you want to learn about TROEF’s artists, view our publications, or wander through our exhibitions, you’ll find it all here.

ABOUT US



TROEF

Middelstegracht 87
2312 TT Leiden NL

Friday/vrijdag. 17:00 — 21:00
Saturday/zaterdag. 14:00 — 18:00


Mail ons op info@troefleiden.nl
Of volg ons op Instagram @troefleiden

OVER ONS

In juni 2022 opende TROEF de eerste expositie op de Middelstegracht 87 in het portiek gebouw van de oude conservenfabriek Tieleman en Dros in Leiden. De tentoonstellingsruimte is opgericht om Leiden op de kaart te zetten als stad met hedendaagse experimentele kunst en deze toegankelijk te maken voor iedereen. TROEF wil meer aandacht voor jonge kunstenaars en kunst buiten de grote musea. Leiden heeft geen kunstacademie en er is een gebrek aan plek voor hedendaagse beeldende kunst. Daarom worden er bij TROEF tentoonstellingen georganiseerd voor en door jong talent uit het hele land.

TROEF is opgericht vanuit Stichting ROEM. ROEM is een bijzonder kunstenaarscollectief van beeldend kunstenaars, illustratoren, grafisch vormgevers en woordkunstenaars gevestigd in Leiden. Stichting ROEM beoogt jonge kunstenaars de ruimte en de regie te geven om hun visie verder te ontwikkelen. De ruimte heet TROEF omdat de beeldend kunstenaars van Stichting ROEM hiermee als het ware een troefkaart in handen hebben.

Kunstenaars met een eigen tentoonstellingsruimte zijn immers niet meer afhankelijk van externe partijen en hebben een vrijplaats waar zij de praktijk kunnen ontplooien. Daarnaast biedt TROEF de mogelijkheid meer autonomie te behouden als maker, sneller ideeën werkelijkheid te laten worden en een duurzame manier van exposities te realiseren. De beeldend kunstenaars van Stichting ROEM functioneren afwisselend als curatoren, adviseurs en medewerkers van het tentoonstellings team.

VISIE

TROEF biedt jong talent de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, een broedplaats voor experiment en ontwikkeling. De kunst bij TROEF vertelt, verbindt, en gaat de dialoog aan.

Beeldende kunst biedt de mogelijkheid om problemen op unieke wijze aan te kaarten en zelfs bespreekbaar te maken. TROEF vestigt daarom de aandacht op verschil en gelijkheid in de samenleving. Hierbij wil TROEF inzoomen op de verschillende factoren die hierbij een rol spelen zoals fysieke en mentale beperkingen, leeftijd, seksuele geaardheid, gender, afkomst, ras, uiterlijk, ding/dier/plant/mens, opleiding en (sociaal) economische status. Men kan bij TROEF over problemen en oplossingen in gesprek gaan.


Het biedt hiermee niet enkel een kunstpodium maar ook een platform dat verder gaat dan de esthetiek. De kunst verplaatst zich van het individu naar een vraag voor connectie, verbinding en menselijkheid. TROEF vertaalt die visie niet alleen door de selectie van kunstwerken maar brengt deze ook in praktijk door kleine evenementen zoals artist talks en lezingen te organiseren aansluitend bij de exposities om op deze manier met de bezoekers in gesprek te gaan over het werk of een aangrenzend onderwerp.



Toegang tot elke tentoonstelling en onze evenementen is gratis en voor iedereen toegankelijk. Dit is mede mogelijk gemaakt door:



ONS TEAM

TROEF is opgericht door Stichting ROEM, een Leids kunstenaarscollectief van beeldend kunstenaars, illustratoren, grafisch vormgevers en schrijvers. Stichting ROEM biedt jonge kunstenaars de ruimte om hun visie te ontwikkelen. De naam TROEF symboliseert de troefkaart die de kunstenaars hiermee in handen hebben. Stichting ROEM nemen wisselend de rollen van curator, adviseur en medewerker binnen het tentoonstellings­team op zich. 

CURATOREN
Elke tentoonstelling bij TROEF wordt gecureerd door een wisselende curator en elke show is twee maanden te zien. De kunstenaars die worden geselecteerd om te exposeren zijn allemaal recent afgestudeerd aan een kunstacademie. Daarnaast worden de curatoren van TROEF begeleid door experts vanuit Museum de Lakenhal.

BESTUUR TROEF
TROEF is anno 2024 een op zichzelf staande organisatie maar op papier nog onderdeel van Stichting ROEM en valt daarmee ook onder toezicht van het bestuur van Stichting ROEM. Meer info over Stichting ROEM en ons bestuur op de website van ROEM.

TROEF onderschrijft de Governance Code Cultuur en onderstreept het belang van goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Bewust omgaan met de Governance-code-cultuur is essentieel voor de versterking van culturele organisaties en voor een gezonde sector. Het bestuur zorgt dat de directie van de stichting nauw in de gaten wordt gehouden in uitvoering van het programma, dagelijks handelen en het nastreven van de ambities en doelen.

TEAM
Marissa Karl Karlas
Artistiek leider.

Maarten Slof
Financieel leider.
In 2022 was Marissa Karl Karlas betrokken bij de oprichting en het vormgeven van de fundering van TROEF vanuit diens rol als projectleider en manager van Stichting ROEM. Sindsdien is Karlas programmamaker en verantwoordelijk voor het schrijven van subsidies. Naast het werk voor TROEF is Karlas beeldend kunstenaar, curator, docent en voorzitter van Stichting Woon-Werk Ruimte Beeldend kunstenaars.

Maarten Slof stelde in 2022 zijn studioruimte beschikbaar voor TROEF. Sindsdien ondersteunt hij TROEF als curator, organisator en financieel leider. Hij is zelfstandig kunstenaar, met een speciale aandacht voor kunst en stedelijke ruimte. Zijn focus ligt op het versterken van het culturele landschap van Leiden door innovatieve projecten. Slof is tevens betrokken bij kunstenaarscollectief ROEM.

Website + graphic design door Maaike van Everdingen.




 Explore art in many ways

This is where you can dive deeper into all of our extended content that goes beyond the exhibition space’s walls

Articles and Publications



Het Stedelijk organiseert het symposium Unravel: Thread Weaves the World als verdieping bij de tentoonstelling Unravel. Het symposium verkent de thema's Borderlands en Ancestral Threads. In Borderlands onderzoeken kunstenaars de creatieve kracht van grensgebieden en het overstijgen van grensesthetiek. Ancestral Threads richt zich op het herontdekken van voorouderlijke kennis door diverse kunstenaars, met kritiek op koloniale opvattingen over identiteit en kennis.
   

Unravel Symposium: The Thread Weaves the World

— Stedelijk Museum




Joque Mulder in gesprek met Anna van Duijn en Nicky Verver over kunstcollectief Roem. (Podcast en interview)
   

Openingsdag: ‘Stichting ROEM speelt TROEF’

— Sleutelstad




De nieuwe tentoonstelling ‘Soft Struggles’ van kunstenaarscollectief ROEM is een zachte speeltuin van kleur, vorm en textuur. De kunstenaars nodigen de bezoeker uit om zich te laten verdwijnen in, op en onder de zachte installaties en mee te doen aan verschillende workshops en lezingen. Alles mag worden aangeraakt, maar de schoenen moeten uit. (Radio interview)
   

Schoenen uit in deze zachte speeltuin van ROEM

— Sleutelstad




(Kranten artikel)
   

Eigen expositieruimte voor kunstenaarscollectief ROEM: ‘Plek voor experiment’.

— Leids Dagblad





Het Koninkrijk der Nederlanden kent een rijk landschap van kunstpodia die samen de humuslaag van de beeldende kunst vormen. Talent vindt een plek, nieuw publiek wordt verwelkomd en kwaliteit krijgt een podium. Internationale ontdekkingen worden geïntroduceerd, innovaties gevierd en carrières gevormd. De kunstpodia staan aan de basis van het beeldende kunstveld en zijn onmisbaar voor een gezonde sector.
   

Het Mondriaan Fonds investeert in de meerjarige programma’s van 44 kunstpodia in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

 — Mondriaan Fonds toekenning
“Textiles, Text, Intertext: Connecting Stories” menampilkan karya-karya dari 27 peserta yang  memperlihatkan bagaimana tekstil digunakan secara luas mulai dari ranah kekeluargaan atau rumah tangga  atau domestic craft hingga ranah publik; mulai dari ekspresi yang bersifat personal ke partisipatori hingga aktivisme. (Kranten artikel)
   

Ada Nyi Roro Kidul yang Menyenangkan di Pameran Verwevenheid

 — Kabar Belanda




Bij de door het Pictoright Fonds ondersteunde expositiereeks zijn in totaal 35 tot 45 makers betrokken: 21 exposanten, 14 curatoren, 3 grafisch vormgevers en 7 fotografen, waarvan 28 externe makers (multidisciplinair) en ongeveer 17 makers van ROEM. Stichting ROEM beoogt deze jonge makers de ruimte en de regie te geven om hun visie verder te ontwikkelen. Stichting ROEM wil meer aandacht voor jonge kunstenaars en kunst buiten de grote musea. Leiden heeft geen kunstacademie en er is een gebrek aan plek voor hedendaagse beeldende kunst. Om deze reden hebben de kunstenaars van Stichting ROEM expositieruimte TROEF opgericht. 
   

Expositiereeks Stichting ROEM: Ruimte voor Jonge Makers

 — Pictoright toekenning




De Kunstroute Leiden trok afgelopen zaterdag en zondag 5.500 bezoekers uit de regio én daarbuiten. Onder het publiek zijn steeds meer internationale en jonge bezoekers. Zij bezochten ruim tachtig ateliers en creatieve locaties in de stad, gingen in gesprek met kunstenaars en ontdekten nieuw werk. (Kranten artikel)
   

5.500 Bezoekers voor de 28e Kunstroute Leiden

— Sleutelstad