WAARAAN TE DENKEN OM VAN DE WINTER TE KUNNEN HOUDEN


Door de korte dagen en de grijze luchten is de winter voor veel mensen een mentaal uitdagende periode. Hoe we aan het begin van de winter vaak alweer verlangen naar de zomer. Met deze expositie wordt de toeschouwer een warm hart onder de riem gestoken in woord en beeld. Denk aan vers afgebakken broodjes in de ochtend of aan een hand in een hand in een schoot, en je leert van de winter te houden.
Waaraan te denken om van de winter te kunnen houden.


Artists
  • Charlotte de Beus
  • Ralph Schoonenboom

On show from 11.12.23 to 06.01.24

De gelijknamige poëziefilm Waaraan te denken om van de winter te kunnen houden ging november 2023 in première tijdens het Nederlands Poëziefilm Festival en werd genomineerd voor de NPF Award.

CHARLOTTE DE BEUS (1997)  is dichter en performer.

Ze is verbonden aan het Leidse makerscollectief ROEM en in haar werk beweegt ze zich steeds langs de interdisciplinaire randen van het geschreven verhaal. Haar poëzie verscheen o.a. bij Hard//hoofd, De Optimist en Kluger Hans en ze stond op toonaangevende podia als Mensen Zeggen Dingen en De Parade.

RALPH SCHOONEBOOM (1992)  is een Leidse filmmaker.

Van jongs af aan al gefascineerd door de kracht van film en het vertellen van verhalen door te spelen met kaders. Naast camerawerk heeft Ralph jarenlang gewerkt in licht ontwerp, om in zijn woorden “licht te snappen en zijn beelden écht tot leven te laten komen”.

Nu weer volop terug binnen camerawerk maakt Ralph het liefste emoties zichtbaar met beeld. In fictie (korte films), commercials of andere kunstvormen. Mooie beelden zonder grenzen aan kaders en altijd met de magic of light.

Denk aan warme broodjes in de ochtend. Hoe harder je de korst
bakt, hoe makkelijker de zachte binnenkant zich tot een kleverig 
bolletje laat vormen. Eerst in je hand, daarna in je mond.

Denk aan glasheldere winterkou op je wangen. Aan sneeuw die 
onder je schoenen vertroebelt maar in het hoofd altijd even wit 
blijft. 

Denk aan alles wat je hebt verloren aan de zomernacht. Aan 
oververhitte gezichten in je handen, zo heet en vloeibaar dat 
ze inwisselbaar werden.Waaraan te denken om van de winter te kunnen houden, is te zien van 11.12.2023 to 06.01.2024. Many gratitudes to the artists for being part of this exhibition.

Middelstegracht 87 Leiden, the Netherlands