TO BELONG

Waarom hebben mensen moeite met hun afkomst? Eerlijk. Bloot. Gefluister en verlangen. Bevragend. Over eten en overleven. Voedselpakketten vanuit de lucht. Tot 10KM wandelen met zware zakken aardappelen.


To Belong


Artists

Curator
  • Maarten Slof

Marketing
  • Maaike van Everdingen
  • Adri Peralta

Fotografie


On show from 28.07.2023 to 26.08.2023


Het gevoel van misplaatst zijn, Geschiedenis, landschap traditionele én toekomstige vertellingen over een ontstaans mythe en identiteit. 




Frances Rompas — Toko Waar is Thuis

“The motherland is a dream.
Mountainous, hidden in fog with grumbling sulfur bubbling up from her hot springs.”


Het gevoel van misplaatst zijn, en een verlangen naar een thuis die alleen bestaat in de geschiedenis, dat is wat Rompas hooptte ontplooien met haar onderzoeksproject “Elders from Elsewhere a Dieper naar de kern.” 

Naar wat generaties gemeen hebben. Geschiedenis, landschap, traditionele én toekomstige vertellingen over een ontstaans mythe en identiteit. Dus ze is op zoek gegaan.

Essayistische videofragmenten. Soms een voice-over. Eerlijk. Bloot. Gefluister en verlangen. Bevragend. De taal is vaak poëtisch, soms verhalend, en vanuit de eerste persoon verteld. Duidelijk wordt dat de hoofdpersoon ook de maker is. Observaties wisselen af met gedachtestromen.

Je ziet beelden die de afgelopen twee jaar zijn gefilmd, hier in Nederland en daar in Indonesië. Met steun van het Stimuleringsfonds heeft ze al historisch en artistiek onderzoek mogen uitvoeren, en met het reisstipendium van het KFHein fonds mocht ze naar Indonesië reizen om te filmen. Van Gemeente Leiden heeft ze subsidie gekregen om de resultaten te vertalen naar een kunstwerk. Bij TROEF kan ze eindelijk laten zien wat al dit onderzoek gebracht heeft.


De drie kunstenaars hebben allen een persoonlijk verhaal over afkomst en verwijzen in hun werk naar hun eigen achtergrond en cultureel erfgoed.


Anna June  — Rice and Slice

“Mam, als mijn vriendenlangskomen, wil ik dat we normaal spreken. Geen Chinees."

Waarom schaamde Anna June van Duijn zich voorhaar afkomst? Eigenlijk pas vrij recent ziet ze in dat denigrerende grappen en intimidatie hebben bijgedragen aan dit gevoel van schaamte. Iets dat nog steeds gebeurt, dat mensen zich niet veilig voelen, en genoeg reden om meer bewustwording voor te creëren.

Een serie van drie illustratiesvoor de campagne ‘It’s just a joke’ geïnitieerd door Pan Asian Collective en Asian Raisins om anti-Aziatisch racisme in de Nederlandse samenleving aan te pakken.

De illustraties zijn tussen 1 en 11 oktober 2020 tentoongesteld in Framer Framed. De illustraties zijn onder andere gepubliceerd in het tijdschrift Hard//hoofd in maart 2021.


De kunstwerken vertellen een
verhaal over hun oorsprong en maken het publiek onderdeel van hun ervaring als generatie die om moet zien te gaan met de nalatenschap van voorgaande generaties en conflicten.


Elma Cacvic — What did we say about no games at the table?

“Tijdens mijn bezoek aan Bosnië gingen de verhalen over oorlogstijden vooral over eten en overleven. Voedselpakketten vanuit de lucht tot 10KM wandelen met zware zakken aardappelen.”

Elma Čavčić is geïntrigeerd door deze verhalen en heeft ze omgezet in een serieschilderijen. De blauwpaarse werken zijn geïnspireerd op de rol analoge foto's die haar moeder meebracht uit Bosnië. De rol was 4 jaar oud en in slechte staat. Niemand wilde de foto's afdrukken vanwege de kans ze te beschadigen. Maar gelukkig vond haar moeder toch iemand die ze kon printen. Maar alleen in blauw/paars. Defoto's zijn erg belangrijk voor haar familie, omdat de foto’s van vlak na de geboorte van haar broer waren genomen en ook de laatste foto's zijn van haar grootvader.

Het werk bestaat uit een serie van zes kleine schilderijen. 

To Belong is on show from 28.08.2023 to 26.09.2023. Many gratitudes to the artists for being part of this exhibition.

Middelstegracht 87 Leiden, the Netherlands